1.
|
Polimer ialah bahan kimia
yang mempunyai molekul berantai
panjang. Rantai panjang molekul polimer ini dibina apabila beribu-ribu
molekul kecil bergabung antara satu sama lain. Molekul
kecil ini adalah unit
ulangan yang dinamai monomer.
|
2.
|
Polimer semula jadi ialah
bahan kimia yang terdapat dalam tumbuh-tumbuhan dan haiwan. Karbohidrat,
protein,
dan getah
asli adalah contoh polimer asli yang berasal daripada
tumbuh-tumbuhan.
|
B.
Karbohidrat
1.
|
Karbohidrat
ialah polimer semula jadi yang merupakan sejenis kelas makanan
yang sangat penting bagi manusia kerana karbohidrat adalah sumber utama
tenaga untuk menjalankan pelbagai aktiviti.
|
2.
|
Glukosa
ialah monomer bagi karbohidrat. Glukosa disintesis oleh tumbuhan hijau
semasa proses fotosintesis. Glukosa
ialah sejenis gula ringkas. Tumbuh-tumbuhan menyimpan glukosa sebagai
karbohidrat yang dinamai kanji dalam bijirin seperti beras jagung, barli
dan sebagainya.
|
C.
Protein
1.
|
Protein
ialah polimer semula jadi yang terdapat pada tumbuhan dan haiwan.
|
2.
|
Protein
terdapat pada tumbuhan jenis kekacang
seperti kacang soya.
|
3.
|
Pada
haiwan,
protein membentuk tisu seperti otot, rambut, enzim dan hormon.
|
4.
|
Asid
amino adalah monomer
bagi protein. Rajah di atas menunjukkan formula struktur am bagi asid
amino. Kumpulan
–R dalam molekul asid amino menentukan jenis asid
amino itu. Terdapat lebih daripada 20 jenis asid amino yang
boleh membina berbagai polimer protein.
|
5.
|
Asid amino bergabung
antara satu sama lain untuk membentuk suatu rantai panjang melalui tindak
balas pempolimeran
kondensasi di mana satu molekul air akan disingkirkan.
|
D.
Getah asli
1.
|
Getah asli ialah polimer
semula jadi yang dihasilkan oleh pokok getah.
|
2.
|
Monomer bagi getah asli
ialah metilbut-1,3-diena atau isoprena.
|
3.
|
Beribu-ribu unit isoprena
bergabung untuk membentuk satu rantai panjang melalui tindak balas pempolimeran
penambahan tanpa penyingkiran sebarang molekul. Perhatikan
rajah. Dalam molekul polimer getah asli terdapat ikatan ganda dua. Ikatan
ganda dua ini mempengaruhi sifat-sifat getah asli.
|
No comments:
Post a Comment